Bestanden aanleveren

Bestanden drukklaar aanleveren

In dit artikel vind je informatie over:

• Bestandstype
  • Canva
  • Afloop
  • Snijtekens
  • Lettertype insluiten
  • PDF- en kleurenprofiel

Bestandstype

Verstuur je ontwerp altijd als een drukklaar pdf bestand via de mail of WeTransfer (bij grote bestanden).  Dit is het enige bestandstype dat wij in behandeling kunnen nemen om het professioneel te laten drukken.

Met Word (.doc), Powerpoint (.ppt) en PNG of JPG- bestanden kunnen wij je helaas niet verder helpen. Voordat je het drukklare pdf bestand naar ons stuurt, raden we je aan om dit goed te controleren op eventuele opmaak- of spelfouten.

Canva

Tegenwoordig kun je ook Canva gebruiken om te ontwerpen en bestanden drukklaar aan te leveren. Hiervoor heb je geen achtergrond nodig in grafische vormgeving en hoef je niet bekend te zijn met programma’s zoals Illustrator of InDesign.

Lees hier meer over dit onderwerp: Ontwerpen en bestanden drukklaar aanleveren met Canva

Afloop

Het is belangrijk dat het drukklare bestand beschikt over een afloopgebied. Afloop is het gedeelte van het ontwerp dat buiten de uiteindelijke grootte van het drukwerk uitsteekt. Dit extra beeld of kleurvlak voorkomt witte randjes na het snijden, doordat het drukwerk iets groter wordt afgedrukt dan het eindformaat en daarna wordt teruggesneden.

Hiervoor hebben we twee vuistregels:

1. Print producten hebben een afloopgebied van 3 mm
  2. Grootformaat drukwerk (sign) heeft een afloopgebied van 10 mm

Snijtekens

Het is niet nodig om naast afloop het bestand te exporteren met snijtekens. Wel is het belangrijk dat de snijlijn goed zichtbaar is in het bestand.

Lettertype insluiten

Zorg ervoor dat je bij het exporteren naar pdf je lettertypen insluit. Gebruik je een afwijkend of zelf ontworpen lettertype? Zet je teksten dan om naar lettercontouren of 'outlines'. De computers die drukpersen bedienen, vervangen een onbekend lettertype namelijk automatisch door een willekeurig ander lettertype.

PDF- en kleurenprofiel

Is je ontwerp helemaal klaar? Exporteer het dan als pdf. Controleer altijd de volgende twee punten:

1. De preset: kies altijd voor PDF/X-1a:2001.
  2. Het kleurprofiel: selecteer Fogra 39.

Lagen

Bestaat je ontwerp uit meerdere lagen? Zorg er dan voor dat je al deze lagen samenvoegt voordat je het ontwerp als pdf exporteert. Let op dat je eventuele onzichtbare lagen in je ontwerp niet vergeet.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je bestanden drukklaar bij ons aanlevert? Stuur dan een e-mail naar info@dedrukwerkspecialist.nl

Snel een offerte aanvragen

Wil jij snel en goed geholpen worden? Vraag dan zonder verplichtingen een vrijblijvende offerte aan. Wij komen hier zo snel mogelijk bij je op terug. Beloofd!