Kennis Drukwerk ontwerpen met foliedruk

In de wereld van drukwerk is het essentieel om op te vallen en een blijvende indruk te maken op je doelgroep. Één van de technieken die je kunt gebruiken om je drukwerk een luxe en opvallende uitstraling te geven, is foliedruk. In dit artikel bespreken we wat foliedruk is, hoe je het kunt toepassen in je ontwerpen en op welke drukwerk producten je het kunt gebruiken.

Wat is foliedruk?

Foliedruk is een druktechniek waarbij een dunne laag folie op het papier wordt aangebracht met behulp van hitte en druk. De folie kan in verschillende kleuren en afwerkingen voorkomen, zoals goud, zilver, koper, regenboog, holografisch, rosegoud of glitter.

Steunkleuren bibliotheek

We hebben een handige steunkleuren bibliotheek met daarin de steunkleuren voor alle foliedruk kleuren. Daarnaast vind je in de steunkleuren bibliotheek ook steunkleuren voor andere afwerkingen die mogelijk zijn op veel van onze drukwerk producten. Je kunt onze steunkleuren bibliotheek hier downloaden. Via onderstaande stappen kun je de steunkleuren eenvoudig aan je ontwerp toevoegen.

Adobe InDesign

 1. Kies Stalen laden in het menu van het deelvenster Stalen
 2. Selecteer de steunkleuren bibliotheek (.ase bestand)
 3. Klik op Openen

Adobe Illustrator

 1. Kies Staalbibliotheek openen in het menu van het deelvenster Stalen
 2. Klik op Andere bibliotheek
 3. Selecteer de steunkleuren bibliotheek (.ase bestand)
 4. Klik op Openen

Foliedruk in je ontwerpbestand aangeven

Om foliedruk in je ontwerpbestand op de juiste manier aan te geven, raden we je aan om rekening te houden met enkele richtlijnen. Hieronder staat stapsgewijs uitgelegd hoe je met foliedruk te werk gaat in zowel Adobe InDesign als Illustrator.

Adobe InDesign & Adobe Illustrator

 1. Maak een afzonderlijke laag voor de folie in je ontwerp
 2. Selecteer de tekst of het object dat je in foliedruk wilt laten drukken
 3. Geef de tekst of het object een steunkleur met de naam die hoort bij de door jou gekozen foliedruk kleur. Je vindt al deze steunkleuren in onze steunkleuren bibliotheek.
  • Scodix Foil Gold
  • Scodix Foil Silver
  • Scodix Foil Copper
  • Scodix Foil Rose
  • Scodix Foil Rainbow
  • Scodix Foil Glitter
 4. Zet de steunkleur op overdruk via het deelvenster Kenmerken

Extra aandachtspunten

Om ervoor te zorgen dat het ontwerp aan alle voorwaarden voldoet, hebben we nog een aantal extra aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

 1. De laag voor de foliedruk, uv-lak spot of inline cold foil dient altijd als bovenste laag in het document te staan. Wil je een tekst of illustratie boven deze laag hebben, dien je dit dus uit te sparen in deze laag. Gebruik hiervoor de pathfinder-tool in illustrator.
 2. Lever het definitieve bestand aan als vectorbestand zonder knipmaskers.
 3. Zorg dat er in je bestand minimaal 1 mm afstand zit tussen de aan te brengen veredeling en eventuele snij- of rillijnen.

Goed om te weten

Naast bovenstaande aandachtspunten zijn er nog een aantal punten die belangrijk zijn om rekening mee te houden.

 1. Lever foliedruk niet aflopend aan. Na het snijden zal dit breken waardoor het los kan komen.
 2. Foliedruk is niet geschikt voor volvlakken. Zorg er daarom voor dat dit niet meer dan 25% van het totale print oppervlakte beslaat.
 3. Teksten in foliedruk kunnen altijd iets gaan dichtlopen. Zorg daarom dat je een minimale fontgrootte gebruikt van 15pt om het leesbaar te kunnen houden.
 4. Diapositief tekst in foliedruk, dus tekst uitsparen in de folie wordt altijd afgeraden. Dit zal altijd gaan dichtlopen.
 5. De combinatie van kleine details en grotere vormen hebben invloed op elkaar. Wil je dus gedetailleerde objecten in je bestand, zorg er dan voor dat je de veredeling niet gebruikt voor andere grotere elementen. De details gaan hierdoor namelijk verloren.
Nu je weet wat foliedruk is, hoe het werkt en met welke stappen je eenvoudig foliedruk in jouw ontwerp aanbrengt, is het aanleveren van een drukklaar PDF-bestand zo gedaan. Mocht je er toch niet uitkomen of heb je liever dat wij bij De Drukwerk Specialist het ontwerp met foliedruk voor je maken? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen over drukwerkoplossingen, aanvullende diensten of het aanvragen van een offerte staan we voor je klaar.

Veel succes!