Kennis Je ontwerp aanleveren met afloop

Wanneer je bezig bent met het drukklaar aanleveren van een bestand, kom je al snel de term 'afloop' tegen. Maar wat is dat precies? Afloop, of in het Engels 'bleed', is een essentiële term in de drukwerkwereld die verwijst naar een extra marge rondom je ontwerp. Deze marge is bedoeld om te voorkomen dat er witte randen ontstaan na het schoonsnijden van je drukwerk. Het is eigenlijk een uitbreiding van je ontwerp dat buiten de uiteindelijke snijranden valt. Dit is met name nodig omdat er tijdens het snijproces kleine verschuivingen kunnen optreden. De afloop zorgt er dan voor dat je ontwerp na het snijden er nog steeds vlekkeloos uitziet.

Het verschil tussen afloop, snijlijn en veiligheidsmarge

Nu je weet wat afloop is en waarom het zo belangrijk is voor een strak resultaat, behandelen we ook even kort de snijlijn en veiligheidsmarge van een ontwerp. Deze twee termen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met de afloop. Terwijl de afloop zorgt voor een foutloze rand na het snijden, markeert de snijlijn waar het mes daadwerkelijk het papier zal raken. En om er zeker van te zijn dat jouw belangrijke informatie zoals tekst en logo's veilig is, gebruik je een veiligheidsmarge binnen die snijlijnen. Samen zorgen deze drie componenten voor een perfect afgewerkt ontwerp. Dus nog even kort opgesomd:

  • Afloop is het gedeelte van het ontwerp dat buiten de uiteindelijke grootte van het drukwerk uitsteekt, meestal rondom 3 mm extra voor standaard drukwerk en 10 mm rondom voor grootformaat drukwerk zoals spandoeken en plaatmaterialen. Dit extra beeld of kleurvlak voorkomt witte randjes na het snijden, doordat het drukwerk iets groter wordt afgedrukt dan het eindformaat en daarna wordt teruggesneden.
  • Een snijlijn duidt de exacte plek aan waar het gedrukte materiaal zal worden afgesneden. Het is de grens tussen het formaat van je uiteindelijke drukwerk en de afloop. Deze lijn is denkbeeldig en hoef je niet in je drukwerk te verwerken. Het wordt ook wel de “Trimbox” genoemd.
  • Veiligheidsmarge is een zone binnen de snijlijn, vaak 5 millimeter breed, waarbinnen je geen belangrijke elementen (zoals tekst of logo's) plaatst. Dit zorgt ervoor dat deze niet per ongeluk worden afgesneden of te dicht aan de rand van het drukwerk komen te staan.

Het belang van afloop bij het aanleveren van een ontwerp

Het belang van afloop bij het aanleveren van een ontwerp is niet te onderschatten. Deze kleine rand zorgt ervoor dat je drukwerk er na het snijden perfect uitziet. Wanneer je ontwerp precies tot de randen loopt en er is geen afloop voorzien, dan kunnen er door minuscule verschuivingen tijdens het snijden witte randjes ontstaan. Deze onderbreken de professionele uitstraling van je product. Door overal afloop toe te voegen, zorg je ervoor dat het ontwerp altijd doorloopt tot buiten de snijlijn. Een foutje bij het snijden valt dan niet op, omdat de afloop dezelfde elementen bevat als het hoofdontwerp. Hierdoor garandeer je dat elk exemplaar van je drukwerk de hoge kwaliteitsstandaarden bereikt die zowel jij als jouw klanten verwachten. Kortom, een correcte afloop is essentieel voor professioneel ogend en hoogwaardig drukwerk.

Hoeveel mm afloop moet je aanhouden?

De standaard die we bij De Drukwerk Specialist aanhouden is eenvoudig: voor reguliere printproducten raden we 3 mm aan elke kant van je ontwerp aan. Voor signproducten, zoals banners en uithangborden, adviseren we een afloop van 10 mm. Deze maten zorgen ervoor dat er genoeg ruimte is om zelfs de kleinste foutmarge in het snijproces te compenseren zonder dat het ten koste gaat van je ontwerp.

Afloop en ontwerpsoftware

Wanneer je werkt met ontwerpsoftware zoals Adobe's Photoshop, Illustrator of InDesign, is het instellen van afloop een cruciale stap in de voorbereiding van je drukbestand. In Photoshop kun je afloop creëren door de 'Canvas Size' aan te passen en extra ruimte toe te voegen aan de afmetingen van je document. Je voegt handmatig aan elke zijde de extra millimeters toe die als afloop dienen.

Adobe InDesign en Illustrator

Bij Illustrator en InDesign is het proces nog gestroomlijnder. Wanneer je een nieuw document opent, kun je direct bij het aanmaken van het bestand de afloop instellen. Je vindt de optie voor afloop in het dialoogvenster 'New Document' onder 'Bleed and Slug'. Voer hier de gewenste waarde in, meestal 3 of 10 mm, die dan automatisch aan alle kanten van je document wordt toegevoegd. Deze programma's tonen ook handige richtlijnen op het scherm, zodat je visueel kunt zien waar de afloop, snijlijnen en veiligheidsmarge lopen.

Canva

Tot slot is het ook mogelijk om een ontwerp te maken in Canva. Hier werkt het net even iets anders. Als je ontwerp klaar is, kun je linksboven onder 'Bestand' je ontwerp downloaden. Kies vervolgens voor PDF-afdrukken, selecteer bijsnijdmarkeringen en afloop en het standaard kleurprofiel RGB voor digitaal gebruik. Indien je Canva Pro gebruikt, is het ook mogelijk om de basiskleuren CMYK te selecteren. Dit is de beste optie voor professioneel drukwerk en/of een grote oplage waarmee je het product offset bij ons kunt laten drukken in full colour. Klik hier als je meer wilt weten over hoe je ontwerpt en bestanden drukklaar aanlevert in Canva.

Tips om je bestand te controleren met de juiste afloopinstellingen

We kunnen het niet genoeg benadrukken: controleer en dubbelcheck je afloopinstellingen voordat je je ontwerp via de webshop uploadt of naar ons opstuurt. Gebruik voorvertoningen en rasters binnen je ontwerpsoftware. Zo weet je zeker dat alles van de tekst tot aan de kleinste details zich binnen de veiligheidsmarge bevindt en dat je afloop een uitbreiding van je achtergrond is, zonder belangrijke elementen daarin meegenomen.

Helemaal klaar? Bestellen maar!

Alles gelukt? Dan kun je je drukklare PDF-bestand mailen naar: info@dedrukwerkspecialist.nl of via de webshop uploaden. Voordat we de opdracht voor je verwerken, zullen we het drukbestand eerst controleren op technische aspecten. Als het bestand voldoet aan de vereisten, zetten we het door en is je product binnen no-time klaar voor verzending.

Conclusie

Een ontwerp met de juiste afloop aanleveren is niet alleen een teken van professionaliteit, het garandeert ook dat jouw drukwerk de kwaliteit uitstraalt die je ervan verwacht. Bij De Drukwerk Specialist streven we naar de hoogste kwaliteit, en dat begint bij jouw zorgvuldig opgemaakte bestand. Of je nu werkt met print of sign, onthoud die 3 mm of 10 mm afloop goed, dan zorgen we samen voor een eindresulaat dat je met trots kunt presenteren!

Heel veel succes met het maken van een drukklaar bestand!

Nu je weet wat afloop is, hoeveel mm je moet aanhouden en hoe je het kunt toepassen in ontwerpsoftware is het aanleveren van een drukklaar PDF-bestand zo gedaan. Mocht je er toch niet uitkomen of heb je liever het ontwerp via ons laten maken? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen over drukwerkoplossingen, aanvullende diensten of het aanvragen van een offerte staan we voor je klaar. Veel succes!

Wij staan niet alleen voor hoogwaardige kwaliteit, maar we staan ook voor een persoonlijke aanpak. Heb je een vraag? Een wens of opmerking? Of wil je gewoon even iets overleggen? Neem gerust contact met ons op via mail of telefoon, we staan voor je klaar om je te helpen!