Kennis Scherp drukwerk met vectorbestanden

Wat is een vectorbestand?

Bij De Drukwerk Specialist draait het allemaal om kwaliteit en precisie. Daarom vestigen we in dit blogartikel de aandacht op vectorbestanden. Maar wat is een vectorbestand precies? Een vectorbestand is een grafisch ontwerp dat niet uit pixels bestaat, maar uit paden. Dit zijn lijnen die getekend worden tussen ankerpunten met behulp van vectoren. Het unieke aan deze methode is dat de kwaliteit en scherpte van je ontwerp op elke schaal behouden blijft, omdat er geen vaste resolutie is zoals bij raster- of bitmapafbeeldingen. Hierdoor kun je een vectorafbeelding oneindig vergroten zonder dat je inlevert op resolutie, wat ideaal is voor drukwerk.

Je kunt vectorbestanden herkennen aan de standaard extensies zoals SVG, EPS en AI, waarbij Adobe Illustrator vaak het go-to programma is voor het creƫren en bewerken van dergelijke bestanden. Of het nu gaat om het ontwerpen van een logo of het opmaken van een complete bedrijfsidentiteit, het gebruik van vectorbestanden verzekert je van drukklare bestanden die garant staan voor scherp drukwerk. De schaalbaarheid, gecombineerd met hoogwaardige kwaliteit, maken vectorbestanden een belangrijk onderdeel van het ontwerp.

Hoe herken ik een vectorbestand?

Een veelgestelde vraag die we bij De Drukwerk Specialist krijgen is hoe je een vectorbestand herkent. In de meeste gevallen herken je een vectorbestand direct aan de bestandsextensie. Uitkijken naar extensies zoals .AI (Adobe Illustrator), .EPS (Encapsulated PostScript), .SVG (Scalable Vector Graphics) of zelfs een .PDF kan aangeven dat je te maken hebt met vectoren. Het kan ook voorkomen dat een afbeelding is omgezet naar een van de bovenstaande bestandsextensies. Let op: je hebt in dit geval niet te maken met een vectorbestand.

Daarnaast kun je inzoomen op de afbeelding. Als je geen pixels ziet, ongeacht hoe ver je inzoomt, maar wel gladde randen behoudt, heb je vrijwel zeker te maken met een vectorbestand. Open je het bestand met een programma als Adobe Illustrator, dan zie je de vectorelementen, zoals paden en ankerpunten die je kunt bewerken zonder verlies van definitie. Over de bestandsgrootte hoef je je geen zorgen te maken: vectorbestanden hebben vaak een kleinere grootte dan je zou verwachten, gezien de kwaliteit die ze behouden bij een hoge resolutie.

De rol van vectorbestanden in drukwerk

Vectorbestanden spelen een belangrijke rol in het leveren van kwalitatief drukwerk. Of het nu gaat om het scherp krijgen van een logo, de nauwkeurigheid van lettertypes of de details van illustraties, vectorbestanden zorgen er namelijk voor dat elk detail bewaard blijft - hoe klein of groot het eindproduct ook is. Een logo dat zowel op een pen als op een grote banner moet komen, behoudt op deze manier dezelfde scherpte. Dat is het grote voordeel van ontwerpen met vector bestanden: wat je ziet op je scherm is wat je krijgt op het papier of elk ander materiaal.

Vectorbestanden maken en bewerken

Bij De Drukwerk Specialist adviseren we onze klanten graag over het voorbereiden van vectorbestanden.

  • Behoud de kleurechtheid door correcte kleurprofielen te kiezen (CMYK voor print en drukwerk)
  • Zorg voor goed gedefinieerde lijnen en vermijd ingewikkelde effecten die niet goed overkomen bij het drukken
  • Vergeet niet het bestand op te slaan in een formaat dat wijzigingen achteraf mogelijk maakt, voor het geval er last-minute aanpassingen nodig zijn

Helemaal klaar? Bestellen maar!

Alles gelukt? Dan kun je je drukklare PDF-bestand mailen naar: info@dedrukwerkspecialist.nl of via de webshop uploaden. Voordat we de opdracht voor je verwerken, zullen we het drukbestand eerst controleren op technische aspecten. Als het bestand voldoet aan de vereisten, zetten we het door en is je product binnen no-time klaar voor verzending.

Heel veel succes met het maken van een drukklaar bestand!

Nu je weet wat vectorbestanden zijn, hoe je deze bestanden herkent en wat het belang hiervan is, hoef je je nooit meer zorgen te maken over de scherpte van je drukwerk. Mocht je er toch niet uitkomen of heb je liever het ontwerp via ons laten maken? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen over drukwerkoplossingen, aanvullende diensten of het aanvragen van een offerte staan we voor je klaar. Veel succes!

Wij staan niet alleen voor hoogwaardige kwaliteit, maar we staan ook voor een persoonlijke aanpak. Heb je een vraag? Een wens of opmerking? Of wil je gewoon even iets overleggen? Neem gerust contact met ons op, we staan voor je klaar om je te helpen!